Coachen en systemisch werken met de hulp van paarden is een van de meest effectieve vormen van coaching.

Paarden zijn van nature vluchtdieren en wanneer ze zich niet op hun gemak voelen zullen ze bij je weggaan. Als je onrustig bent zullen ze zelf ook meer spanning laten zien. Wanneer je “goed in je vel zit” en duidelijk laat zien wat je van het paard verwacht dan zullen ze je vertrouwen en volgen.

Ze kunnen menselijke lichaamstaal (en het onderbewuste) daardoor feilloos spiegelen. Ze zijn volledig in het hier en nu en reageren daardoor direct en volstrekt objectief. Je ervaart de gevolgen van je gedrag meteen door de reactie van het paard.

Paarden streven in de natuur naar harmonie en balans, want dit is nodig voor hun overleving. Ze zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en energie hetgeen ze gebruiken in hun communicatie in de kudde. De kleinste non-verbale signalen worden door paarden opgemerkt. Ze voelen haarfijn aan wat er speelt en wat nodig is om de groep in balans te houden om te kunnen overleven.

Ze kunnen menselijke lichaamstaal (en het onderbewuste) daardoor feilloos spiegelen. Ze zijn volledig in het hier en nu en reageren daardoor direct en volstrekt objectief. Je ervaart de gevolgen van je gedrag meteen door de reactie van het paard.

Je krijgt dan ook heel directe feedback van een paard. Daarom is coaching met paarden een geweldige manier om dichtbij jezelf te komen.

Paarden kunnen mensen innerlijk raken, maar ook intimideren door hun kracht en grootte. Dat biedt op een natuurlijke manier de kans om angst te overwinnen en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Na het intakegesprek gaan we eerst samen kijken naar de vraag die je hebt of de situatie die je niet begrijpt op dit moment in je leven. Dit kan een grote (levens)vraag zijn maar ook gewoon vraag over “onzeker, moe, niet rustig, niet tevreden voelen” zijn. Ook kan het zijn dat je onverklaarbare lichamelijke klachten hebt.

Tijdens de sessies zullen we oefeningen met de paarden gaan doen om dichter bij je gevoel te komen en kijken of je je eigen grenzen aan kunt geven…….. wat wil je wel, wat wil je niet en waarom ? Waar komt dat gevoel van vandaan ? Je zult zien dat de paarden je helpen !

Vervolgens kunnen we kijken of je vraag/probleem/gevoel wellicht voortkomt uit bijvoorbeeld een “onveilige jeugd”. Systemisch werken met paarden kan hierbij helpen om vaak onbewuste patronen en aangeleerd vluchtgedrag, gevormd in je kinderjaren, zichtbaar te maken.

Wat is systemisch werken ?

We maken allemaal deel uit van verschillende “systemen”. Denk aan onze families, ons werk en onze vriendenkring. Veel van onze onbewuste gevoelens, gedragingen (vluchtgedrag) en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Deze patronen kun je in je huidige leven weer opnieuw tegen komen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld je huidige relatie of je werk. Met de (familie)opstellingen, onderdeel van de methodiek systemisch werken, kun je deze onbewuste patronen zichtbaar maken, leren begrijpen en ze herkennen en erkennen. Vervolgens kun je die oude gedragspatronen leren te doorbreken.

Stapje voor stapje (niet in galop !) gaan we kijken of je dichterbij jezelf kunt komen, of je het probleem / onrust / gevoel dat wellicht in het verleden is ontstaan durft aan te kijken, kan herkennen en erkennen. Wanneer je de oorzaak van de problemen begrijpt en in het licht durft te zetten (in plaats van te verdringen) wordt er een verwerkingsproces in gang gezet.

Je zult zien dat je daarna meer rust ervaart, je jezelf beter begrijpt en naar de toekomst toe gelukkiger zult zijn…. Prachtig !